Fleksibel produktionslinje holder lysskinneproduktion i Danmark

18-03-2019

Eltraco Automation har sammen med Robot Nordic og TEKprojekt leveret en 16 meter lang produktionslinje til belysningsproducenten LED iBond. Linjen kan lave 19 produktvarianter og holder produktionen af LED-lysskinner til køkkenskabe på dansk grund.

Man kan sagtens producere high-end elektronik i høje styktal på dansk grund.

Det viser et nyligt automationsprojekt, som Eltraco Automation har løst for belysningsproducenten LED iBond i samarbejde med to andre odenseanske robotvirksomheder Robot Nordic og TEKprojekt.

En 16 meter lang fuldautomatisk produktionslinje med CNC-bearbejdningscenter, limdispensering, komponentmontage og automatisk kvalitetssikring skal holde produktionen af en ny type LED-lysskinne på dansk grund. Vel at mærke selvom der er tale om årlige styktal på mellem 70.000 og 300.000 styk.

”Det er et dansk produkt, og derfor er det vigtigt for os, at det produceres i Danmark, selvom der i en dansk kontekst er tale om høje styktal. Ved at have sådan en produktionslinje in-house sikrer vi både arbejdspladser og en bedre forankring af viden i vores udviklingsafdeling,” forklarer Claus Jørgensen, produktionschef hos LED iBond.

På kanten af det teknisk mulige
Linjen sørger for at forvandle de rå aluminiumsskinner til færdige LED-lysskinner. Eltraco Automation har været projektejer og stået for mekanikken, mens Robot Nordic har varetaget vision- og robotprogrammering. Virksomheden TEKprojekt har stået for projektledelse og for flere tekniske løsninger. Alle tre virksomheder er en del af Odenses robotklynge Odense Robotics.

Ifølge administrerende direktør i Eltraco Automation, Mikael Thomsen, har projektpartnerne konstant bevæget sig på kanten af det teknisk mulige med produktionslinjen, der involverer mange forskellige processer – med tolerancer på få hundrededele millimeter, store krav til rene processer og et krav om, at linjen kan producere 19 produktvarianter.

”Det har været et ganske udfordrende projekt. Derfor vidste vi fra starten, at vi skulle teame op med nogle dygtige samarbejdspartnere fra Odense Robotics. Ved at pulje vores respektive kompetencer er det lykkedes os at komme i mål med et teknisk meget krævende projekt,” siger Mikael Thomsen.

Ensartet kvalitet
De første skinner er allerede blevet produceret på LED iBonds fabrik i Farum. Der er tale om aluminiumsskinner i et slankt, modulært design med indbygget LED-lamper, som kan hænges op under eksempelvis køkkenskabe.

LED iBond har indgået en forhandleraftale med Nobia AB, Europas største køkkenproducent, om at levere belysning til Nobias køkkener og badeværelser. Derfor var det nødvendigt at automatisere produktionen for at få den op i stor skala.

”Det handler om at skabe danske arbejdspladser og reducere fragtudgifterne til glæde for miljøet. Men det handler også om, at vi via automatisering er sikre på at få en ensartet kvalitet, når skinnerne kommer ud af linjen,” siger Claus Jørgensen fra LED iBond.

Du kan se en video om projektet og løsningen her.

Du kan også læse en mere udførlig caseartikel her.