Ny AOI-maskine med indbygget kunstig intelligens

08-04-2019

Ny AOI-maskine med indbygget kunstig intelligens kan oplæres til automatisk at spotte fejl i printkort. Maskinen er med til at angive retningen for fremtidens produktionsudstyr til elektronikindustrien.

Hvad hvis ens AOI-udstyr kunne oplæres i automatisk at lede efter fejl og anormaliteter i lodning og komponentmontage?

Det er den virkelighed, den japanske producent Marantz Electronics (MEK) tager et stort skridt i retning af med lanceringen af den nye ISO-Spector hybrid AOI-maskine med indbygget kunstig intelligens – også kendt som AI, artificial intelligence.

ISO-Spector-serien er MEK’s nyeste flagskib inden for AOI-udstyr (automated optical inspection) til visuel inspektion af printkort og tilbyder foruden AI-funktionaliteten uhyre nem programmering og meget korte cyklustider.

I Danmark vil maskinen blive forhandlet af Eltraco Automation.

”Her har vi et helt lavpraktisk eksempel på, hvad man efterhånden kan bruge maskinlæring og kunstig intelligens til i en elektronikproduktion. I det hele taget er der tale om en innovativ maskine, som peger i retning af fremtiden,” udtaler Mikael Thomsen, administrerende direktør i Eltraco Automation.

Nem programmering af solder joints

Maskinens nemme programmering muliggøres af AI-funktionaliteten, som trænes i de hundredevis af forskellige procesparametre hos monterede og reflowede printkort. Dette bibliotek af data gør det muligt for maskinen automatisk at genkende defekter i eksempelvis lodning eller komponentmontage.

”Det er især en fordel i forbindelse med solder joints, som typisk er en af de mest tidskrævende og besværlige processer at programmere inden for AOI,” forklarer Mikael Thomsen.

ISO-Spector M1A kan levere hybridinspektion i 2D og 3D af PCB-komponenter op til 510mm x 680mm via et 25MP kamera. Maskinen kommer i to varianter – M1 og M1A.

Læs mere om maskinen her.