Ellab trækker elektronikproduktionen hjem og etablerer spritny produktionslinje i Hillerød

18-03-2024

Hos måleudstyrsproducenten Ellab har man truffet en vigtig strategisk beslutning om at insource sin elektronikproduktion. Derfor har Hillerød-virksomheden investeret i en komplet SMT-linje, der skal give Ellab den kvalitet og fleksibilitet, der er afgørende for at kunne levere til nogle af verdens største medicinalvirksomheder. 

Hos Ellab har man taget en af den slags beslutninger, man ikke tager hver dag: Man har valgt at insource sin elektronikproduktion og etablere en dugfrisk SMT-linje på Ellabs fabrik i Hillerød, hvorfra virksomheden producerer blandt andet validerings- og monitorerings-måleudstyr til medicinalvirksomheder over hele verden. 

“Vi har verdens 40 største medicinalvirksomheder som kunder, og for dem er kvalitet det afgørende parameter. Derfor har vi haft et ønske om at insource produktionen for at kunne levere en supergod og ensartet kvalitet hver gang,” forklarer Thomas Ankjær Roitto, Supply Chain Director hos Ellab. 

“Samtidig savnede vi noget fleksibilitet i vores hidtidige setup, da vores R&D-afdeling er dybt afhængig af at kunne producere prototyper uden alt for lange ventetider. Så fleksibilitet er også en af grundene til, at vi er gået den her vej,” uddyber han. 

Dansk leverandør 

Selve linjen er købt hos den danske SMT-specialist Eltraco og består primært af udstyr fra henholdsvis Mycronic og ITW EAE. 

Linjen er således bygget op omkring en MY700 jetprinter fra Mycronic med tilhørende SPI (solder paste inspection), en MY300 pick-and-place-maskine og AOI-udstyr ligeledes fra Mycronic samt reflow-ovn fra ITW EAE. Hertil kommer komponenthåndtering i form af Mycronics MYTower, en fuld Mycronic-softwarepakke samt en vaskemaskine fra MB Tech. 

Ellabs seriestørrelser ligger typisk på 3-500 styk ad gangen fordelt på godt 100 forskellige print, så hurtige omstillinger og høj brugervenlighed var et af de væsentligste kriterier for valget af lige netop denne løsning. 

“Vi endte med at gå med Mycronic, fordi det er noget fleksibelt udstyr, som er hurtigt at omstille og som er nemt at betjene for vores operatører. Og derudover sandsynliggjorde vores business case tillige et vist besparelsespotentiale,” forklarer han. 

Trækker produktion hjem fra England 

Linjen skal producere elektronikindmaden til de sensorer, der er Ellabs kerneprodukt. Sensorererne fungerer som valideringsudstyr, der følger eksempelvis et medicinalprodukt gennem produktionen og sikrer, at temperaturer og andre parametre bliver overholdt. Disse sensordata samles så op af en datalogger og kan efterfølgende omsættes til rapporter og anden dokumentation via Ellabs tilhørende software. 

Ud over medicinalindustrien leverer Ellab også tilsvarende løsninger til blandt andet fødevareindustrien, biotek samt hospitalssektoren. 

I forbindelse med investeringen i den nye linje trækker Ellab samtidig sin engelske SMT-produktion hjem til Danmark. Ellab overtog for cirka fem år siden en monitoreringsproducent i Storbritannien med egen SMT-produktion, men den bliver altså nu flyttet til Danmark. 

“Linjen er dimensioneret til, at vi godt kan producere mere, end hvad vores kapacitet er for nuværende. Så vi kommer ikke til at løbe tør for kapacitet lige foreløbig,” lyder det fra Thomas Ankjær Roitto. 

Forsyningskrisen skræmmer stadig 

Han tilføjer, at man hos Ellab stadig har coronapandemiens komponent- og forsyningskrise frisk i erindringen, og derfor har leveringssikkerhed også været en del af businesscasen. 

“Komponentkrisen, som vi var igennem for et par år siden, har gjort, at vi som virksomhed har revurderet vores strategi. Ét er, at vi insourcer, men samtidig er det vores ambition at kunne være på forkant med udviklingen, hvis en tilsvarende situation skulle opstå igen. Så leveringssikkerhed og risikominimering spiller også en rolle,” siger Thomas Ankjær Roitto.  

Revitaliseret dansk elektronikindustri 

Hos Eltraco kalder ejer og direktør Mikael Thomsen Ellabs nye linje for et oplagt eksempel på, at danske elektronikproducenter i stigende grad trækker deres produktion hjem til Danmark. 

“Den danske elektronikindustri blev på et tidspunkt næsten udråbt til at være død og begravet, men intet kunne være fjernere fra sandheden. Tværtimod oplever vi i disse år, at flere og flere virksomheder trækker deres produktion tættere på Danmark. Nærhed til markedet er blevet et konkurrenceparameter, og samtidig har vi nu teknologierne, der muliggør en fornuftig businesscase,” siger Mikael Thomsen.