Linak investerer i Mycronic-linje fra Eltraco Automation

25-11-2020

På sin printfabrik på Als producerer aktuatorproducenten Linak seriestørrelser helt ned til ét styk. Derfor har Linak investeret i en spritny produktionslinje fra Mycronic, der leverer den nødvendige fleksibilitet og gør fabrikken konkurrencedygtig med udlandet.

Hvis elektronikproduktion skal være rentabelt i Danmark, kræver det en høj grad af fleksibilitet og så hurtige omstillinger som muligt mellem serierne.

Det ved man hos aktuatorproducenten Linak (på Als), der har investeret i en fuldautomatisk SMT-linje fra Mycronic bestående af blandt andet en MY300 pick-and-place-maskine og to MY700-jetprintere, der arbejder side om side for at sikre den nødvendige kapacitet. Hertil kommer en Mycronic towerløsning til opbevaring og levering af komponenter samt en Mycronic-softwarepakke.

Faktisk er den nye linje så effektiv, at den erstatter to hidtidige SMT-linjer baseret på stencilproduktion i produktionen hos Linak.

”Det er ikke en investering, vi foretager hver dag. Men ønsker vi at forblive konkurrencedygtige og producere elektronik her på Als, er vi netop nødt til løbende at investere i automationsløsninger med fokus på hurtigere og mere fleksibel betjening af interne og eksterne kunder,” siger Jesper Lind Petersen, Senior Director of Operations i Linak.

Seriestørrelser ned til enkelte ark

I dag får Linak produceret hovedparten af sin elektronik i udlandet. Men prototyper og mindre serier bliver stadig så vidt muligt produceret på printfabrikken Als. Det udmønter sig blandt andet i, at fabrikken producerer seriestørrelser helt ned til enkelte ark, hvilket stiller store krav til produktionslinjens fleksibilitet.

”Vi producerer mange kundespecifikke varianter og ofte i meget små seriestørrelser. Det betyder, at vi har brug for så hurtige omstillinger som muligt – men samtidig også en høj kapacitet. Og her giver den nye linje os begge dele,” fortæller Jesper Lind Petersen.

Flere unikke løsninger

Linjen – der er leveret af Eltraco Automation i Odense og er blevet kørt ind i løbet af 2020 – udmærker sig blandt andet ved førnævnte jetprinter-tvillingedesign, hvor to sideordnede MY700-jetprinter – hver især med en kapacitet på op til 300 dots i sekundet – sørger for såvel den nødvendige fleksibilitet som kapacitet takket være MY700-maskinens dual-head-design.

En anden feature ved linjen er den tilknyttede towerløsning fra Mycronic, som står for opbevaring og udlevering af komponenter. I alt kan de seks SMD-tårne rumme over 6.800 komponenter.

Al kommunikation mellem SMD-tårnet, produktionslinjen og de enkelte maskiner på linjen varetages af en komplet softwarepakke fra Mycronic, der binder hele løsningen sammen.

Fleksibilitet er altid et nøgleord

”Hvis man som Linak skal kunne køre med lynhurtige omstillinger mellem serierne, er logistikken rundt om linjen lige så vigtig som selve maskinerne. Det nytter ikke noget, hvis komponenterne ikke er fremme ved linjen på lige præcis det rigtige tidspunkt, og det er her, at towerløsningen og Mycronics software kommer i spil,” forklarer Mikael Thomsen, adm. direktør i Eltraco Automation.

”Jeg ser den slags topmoderne produktionslinjer som værende afgørende for danske elektronikproducenters konkurrencedygtighed. For især fleksibilitet er bare et nøgleord for mange virksomheder,” slutter Mikael Thomsen.